Odżywianie dla zdrowia

Dieta na koniec zimy

Jak właściwie komponować dietę pod koniec zimy, aby nie zabrakło nam niezbędnych witamin i składników mineralnych?

Posiłek na dzień dobry

Zdrowe śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia dla każdego. Ale często wstając rano idziesz prosto do łazienki, ubierasz się i wychodzisz w pośpiechu zapominając aby dostarczyć organizmowi energii na dobry początek dnia. Warto wprowadzić to w nawyk, a jeśli chcesz aby śniadanie dało Ci również lepszą koncentrację i pomogło w utrzymaniu masy ciała, zadbaj o jego jakość.

Makarony – kształty, smaki, kalorie

Obecnie makarony, jak pokazują badania, stają się jednym z najczęstszych dodatków obiadowych w Polsce, spożywamy go nawet kilka razy w tygodniu.
Polak zjada 4-4,8 kg makaronu rocznie. Dla porównania – średnia europejska wynosi 10 kg na osobę (zawyżona głównie przez Włochy). Czy wiemy, jakie makarony wybierać? Nie mam tu na myśli decyzji pomiędzy fusilli, penne lub rigatoni, te nazwy odnoszą się do kształtów. Przeanalizujmy wartość
odżywczą różnych produktów i odpowiedzmy na pytanie, w jaki sposób optymalnie je przygotowywać.

Wspomaganie przemiany materii

Określone składniki diety stymulują przemianę materii. Mogą zwiększać zużycie kalorii, przyspieszając odchudzanie. Ważne jest jednak zbilansowanie całej diety i wysiłek fizyczny.

Przemiana materii, inaczej metabolizm, obejmuje całokształt reakcji biochemicznych zachodzących w każdej komórce organizmu. W ich trakcie związki chemiczne są przetwarzane na energię potrzebną do funkcjonowania organizmu. Metabolizm podlega ciągłym zmianom, a jego tempo zależy od masy ciała, płci, aktywności fizycznej, stanu zdrowia i wieku (w ciągu życia obniża się nawet o 30%). Na przemianę materii mogą wpływać również określone składniki odżywcze. W pewnym stopniu mogą ją przyspieszać opisane poniżej: jod, guarana, kapsaicyna,witaminy z grupy B, białko, kwasy omega-3.

Jakie mleko dla kogo?

Mleko odgrywa istotną rolę w żywieniu ludzi na całym świecie. Dostępne są różne rodzaje mleka w zależności od jego źródła, sposobu utrwalania i zawartości tłuszczu. Co warto wiedzieć o mleku przed decyzją o jego zakupie?

Bezcenny łosoś

Łosoś to ryba o niezwykle bogatym składzie odżywczym. Można go jeść na wiele sposobów – pieczonego, gotowanego na parze, z grilla, surowego w sushi lub sashimi. Tak więc moda panująca na tę właśnie rybę jest jak najbardziej uzasadniona i warto jej się poddać.

Męska dieta

Mężczyźni mają inne zapotrzebowanie na określone składniki odżywcze niż kobiety. Potrzebują więcej magnezu, cynku i witamin: E, K, C, B1, B2. Zwykle jednak nie pamiętają o tym, że nieprawidłowe odżywianie może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Mężczyźni mogą uniknąć wielu dolegliwości typowych dla swojej płci, jeśli zadbają o codzienną dietę. Zdrowe odżywianie jest jedną z mocniejszych linii obrony w prewencji chorób serca, cukrzycy, raka, udaru mózgu, choroby Alzheimeraoraz innych chorób.

Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są dobrym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Powinny być częścią zdrowej diety, choć są dosyć kaloryczne. Orzechy różnią się smakiem i właściwościami odżywczymi.

Żywność certyfikowana a zdrowa żywność

Z roku na rok rośnie popyt na wysokiej jakości żywność produkowaną pod kontrolą jednostek certyfikujących, czyli żywność ekologiczną. Zbadań wynika, że prawie co drugi Polak kupuje tzw. zdrową żywność. Jednak czy „zdrowa żywność" to „żywność ekologiczna"? Otóż nie, chociaż na półkach znajdziemy je obok siebie.

Tajemnice witaminy C

Dlaczego witamina C jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania? Jaki jest najlepszy sposób na dostarczanie jej organizmowi?

    Koszyk