Płodność, ciąża, karmienie – dietetyk radzi
Laktoferyna w diecie niemowląt
STOP wirusom w ciąży!
Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży
Dieta matki w okresie karmienia piersią
Rola wody w organizmie kobiety w ciąży
Laktoferyna – nasza naturalna odporność.
W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o działaniu laktoferyny jako substancji, która stanowi pierwotną i niezwykle skuteczną ochronę przed drobnoustrojami. To tajemnicze białko, występujące w mleku matki, jest pierwszą barierą dla bakterii i naturalnym budulcem odporności.
Celiakia u kobiet w ciąży
Celiakia (zwana również chorobą trzewną, enteropatią glutenową) jest wielosystemową przewlekłą chorobą przekazywaną genetycznie. Osoby chore na celiakię nie tolerują glutenu – białka występującego w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Celiakia może wystąpić w każdym wieku u osób, które są predysponowane genetycznie. Jednak sama predyspozycja genetyczna nie determinuje wystąpienia choroby, istotną rolę pełnią też czynniki środowiskowe, pośród których można wyróżnić czas wprowadzenia glutenu do diety czy czynniki infekcyjne. Wystąpienie infekcji zwłaszcza w okresie noworodkowym może zwiększać ryzyko w wieku późniejszym, może też inicjować chorobę.
Dietetyczne fakty i mity w ciąży
Spodziewając się przyjścia na świat swojej pociechy chcesz zapewnić jej jak najwięcej, poprzez prawidłowe odżywianie i styl życia, które mają kluczowe znaczenie w rozwoju podczas ciąży oraz po porodzie. W dzisiejszych czasach z powodu wielu źródeł informacji – internet, literatura popularno naukowa, czasopisma, czy też rozbieżne opinie znajomych – trudno jest dotrzeć, które informacje są kluczowe i niezbędne. Postaram się obalić kilka popularnych mitów odnośnie żywienia i nawyków żywieniowych w ciąży.
Dieta mamy karmiącej
To, co je mama, wpływa na zawartość witamin i składników mineralnych w jej mleku. Rozwój niemowlęcia zależy z kolei od jego jakości, dlatego dbałość o właściwą dietę w tym okresie jest szczególnie istotna.
Anemia w ciąży
Anemia to powszechny problem, który dotyczy wielu kobiet w ciąży. Szacuje się, że aktualnie około 30-40% przyszłych mam boryka się z niedoborem ważnych składników odżywczych. Takie braki mogą prowadzić do poważniejszych powikłań, a nawet zagrożenia dla matki i dziecka. Sprawdź, co powinnaś wiedzieć, aby skutecznie chronić się przed anemią.
Dieta przyszłej mamy. Brzuch to nie śmietnik – wywiad z Sylwią Leszczyńską
Nie wrzucaj do niego, co popadnie, bo to nierozsądne. Przecież to, co zjesz w czasie ciąży, może mieć wpływ na jej przebieg, ale też na zdrowie dziecka (teraz i za kilka lat). Straszymy? Tylko radzimy.