Odpowiednie żywienie pacjentów onkologicznych, w tym chorujących na raka piersi, odgrywa niezwykle istotną rolę, wymaga jednak szczegółowej wiedzy zarówno dietetyka jak i pacjenta. Często spotykam się z pacjentami, którzy stosują diety uznane za skuteczne tylko dlatego, że są szeroko promowane w mediach, mimo braku żadnych przesłanek naukowych. Błędnie rezygnują np. z niektórych grup produktów i pozbawiają się w ten sposób źródła określonych składników odżywczych, niezbędnych zwłaszcza w zapobieganiu chorobie. Dodatkowo pacjenci nie zawsze rozróżniają diety w profilaktyce od tej, którą należy stosować w czasie leczenia (we współpracy z lekarzem prowadzącym). Często szukają także diety, która wyleczy raka, nie mając świadomości, że taka dieta nie istnieje. Chociaż przebieg leczenia onkologicznego może wspomóc. W bieżącym numerze skupimy się na roli diety w profilaktyce i leczeniu chorych na nowotwory piersi- zarówno w zakresie wskazań żywieniowych jak i psychologicznych do pracy z pacjentem onkologicznym.
Ponadto sporo miejsca poświęcimy kawie (i kofeinie) i kontrowersjom na temat jej spożycia. Ostatnio bowiem pojawia się sporo badań na temat tego, czy kawa rzeczywiście jest szkodliwa, a może wręcz odwrotnie wpływa na poprawę zdrowia. Spróbujemy też odpowiedzieć na pytanie, czy kobiety w ciąży muszą rezygnować z tego napoju. Mimo, że oddajemy w Państwa ręce 13 numer naszego dwumiesięcznika, to dla całej naszej redakcji jest to wydanie szczęśliwe, gdyż gościmy w Państwa gabinetach i domach już od 2 lat. Mamy nadzieję, że wiedza , której Państwu dostarczamy, pozwala rzetelnie i profesjonalnie współpracować z pacjentami.
Zachęcam do lektury,
Sylwia Leszczyńska
redaktor prowadząca
W trzynastym numerze Współczesnej Dietetyki znajdziemy teksty naszych specjalistów:
– NUTRIGENETYKA: Znaczenie i rola polimorfizmu genu receptora witaminy D | Klaudia Wiśniewska, dietetyk, współautorem jest Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk [link do artykułu]
– PSYCHODIETETYKA: Pacjent nowotworowy w gabinecie dietetyka. Cel pracy, oczekiwania i wsparcie w dietoterapii wspomagającej leczenie | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]
– SUPERFOODS: Amarantus – inaczej szarłat | Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny [link do artykułu]
Zachęcamy do lektury!
Dołącz do nas! ▶ www.wspolczesnadietetyka.pl