Blog

Numer szesnasty “Współczesna dietetyka”

Nieustająca moda na dietę bezglutenową wśród osób, które, nie były diagnozowane w kierunku celiakii czy innych chorób glutenozależnych skłoniła nas do analizy dostępnych publikacji na temat wpływu tej diety na organizm zdrowych osób. Aktualne doniesienia sugerują bowiem, że dieta bezglutenowa nie jest obojętna bakteriom zasiedlającym nasze jelita. Czy badania potwierdzają tę teorię? Na to pytanie odpowiemy w bieżącym temacie numeru. Dodatkowo przybliżymy aktualne kryteria diagnostyki chorób glutenozależnych, gdyż to właśnie odpowiednie badania mogą wskazać zasadność wykluczenia glutenu z diety.
W bieżącym wydaniu artykułem wartym polecenia jest niewątpliwie tekst o wypaleniu zawodowym u dietetyków. Na co dzień wiele uwagi w naszym zawodzie poświęcamy pacjentom i bywa, że odkładamy dbałość o własne samopoczucie na drugi plan. Skupiamy się na tym co pacjentów ma motywować do wprowadzania zmian, ale nie skupiamy się na tym co nas motywuje do tego, aby każdego dnia wspierać innych w osiąganiu wyznaczonego celu. W jaki sposób zadbać o siebie, swój komfort pracy i uniknąć wypalenia zawodowego przeczytacie Państwo w rubryce Psychodietetyka. 
Niezwykle ważnym artykułem, który na pewno zainteresuje większość naszych czytelników, jest tekst na temat zastosowania przepisów RODO w pracy dietetyka. Z racji na nowe przepisy w zakresie danych osobowych, które zaczną obowiązywać już w maju, jest to pozycja obowiązkowa dla wszystkich osób, które zastanawiają się czy i na ile nowe przepisy dotyczą dietetyków. 

Zachęcam do lektury,
Sylwia Leszczyńska
redaktor prowadząca

W szesnastym numerze Współczesnej Dietetyki znajdziemy teksty naszych specjalistów:

– PSYCHODIETETYKA: Mężczyzna w gabinecie dietetyka. Specyfika efektywnej współpracy | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]

– LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI: Tajemnica MONW. Pacjent szczupły z zaburzeniami metabolicznymi- opis przypadku | Klaudia Wiśniewska, dietetyk [link do artykułu]

– Z GABINETU DIETETYKA: Żywienie w hipoglikemii reaktywnej. Czy istnieje jeden przepis na sukces? | Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny [link do artykułu]


Zachęcamy do lektury!
Dołącz do nas!  www.wspolczesnadietetyka.pl

    Koszyk