Współczesna dietetyka

Numer czternasty “Współczesna dietetyka”

Zbliżająca się zima skłoniła redakcję do pochylenia się nad tematem żywienia sportowców uprawiających dyscypliny sportowe kojarzące się jednoznacznie ze śniegiem i lodem. Okazuje się, że odpowiednie żywienie odgrywa w ich przypadku ogromną rolę zarówno w zakresie samych wyników jak i regeneracji po wysiłku. Ma za zadanie wpływać na utrzymywanie i odpowiedniej temperatury ciała, poprawić wydolność na dużych wysokościach, a także stabilizować masę ciała.
Uzupełnieniem tego tematu jest bardzo ciekawy tekst dotyczący snu jako niezbędnego elementu w regeneracji sportowca, a także spojrzenie na genotyp ludzki pod kątem wyników osiąganych przez sportowców. 
Szczególnej uwadze polecam artykuł na temat zastosowania diet ketogennych w onkologii. Sama dieta wykorzystywana jest głównie w leczeniu padaczki, ale pojawiają się również koncepcje stosowania jej w innych przypadkach, w tym w onkologii. Przegląd badań na temat skuteczności diety, korzyści ale i zagrożeń płynących z jej stosowania znajdziecie Państwo w artykule Wykorzystanie diety ketogennej w onkologii
Innym niezwykle ważnym tekstem w bieżącym wydaniu jest artykuł na temat nieswoistych chorób zapalnych jelit. Stworzone tutaj niemal kompendium jest początkiem cyklu artykułów, w których opiszemy postępowanie dietetyczne w poszczególnych jednostkach chorobowych, klasyfikowanych jako choroby zapalne jelit. 

Zachęcam do lektury,

Sylwia Leszczyńska

redaktor prowadząca

W czternastym numerze Współczesnej Dietetyki znajdziemy teksty naszych specjalistów:

– DIETETYKA SPORTOWA: Kalorie w sporcie | Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny, rozmowa z autorką książki Sportowe kalorie Iwoną Bates [link do artykułu]

– Z GABINETU DIETETYKA: Nasiona chia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych | Klaudia Wiśniewska, dietetyk [link do artykułu]

– PSYCHODIETETYKA: Wpływ alkoholu na organizm | Anna Kania-Żak, psychiatra, współautorem jest Izabela Przybysz, dietetyk, specjalista do spraw żywienia [link do artykułu]

– PSYCHODIETETYKA: Pregoreksja | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]

– SUPERFOODS: Orzechy włoskie | Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny [link do artykułu]


Zachęcamy do lektury!
Dołącz do nas! www.wspolczesnadietetyka.pl

Powiązane wpisy