Zbliżająca się zima skłoniła redakcję do pochylenia się nad tematem żywienia sportowców uprawiających dyscypliny sportowe kojarzące się jednoznacznie ze śniegiem i lodem. Okazuje się, że odpowiednie żywienie odgrywa w ich przypadku ogromną rolę. Zarówno w zakresie samych wyników jak i regeneracji po wysiłku. Ma za zadanie wpływać na utrzymywanie i odpowiedniej temperatury ciała, poprawić wydolność na dużych wysokościach, a także stabilizować masę ciała.
Uzupełnieniem tego tematu jest bardzo ciekawy tekst dotyczący snu jako niezbędnego elementu w regeneracji sportowca, a także spojrzenie na genotyp ludzki pod kątem wyników osiąganych przez sportowców.
Szczególnej uwadze polecam artykuł na temat zastosowania diet ketogennych w onkologii.
Sama dieta wykorzystywana jest głównie w leczeniu padaczki. Jednak pojawiają się również koncepcje stosowania jej w innych przypadkach, w tym w onkologii. Przegląd badań na temat skuteczności diety, korzyści ale i zagrożeń płynących z jej stosowania. Znajdziecie je Państwo w artykule Wykorzystanie diety ketogennej w onkologii.
Innym niezwykle ważnym tekstem w bieżącym wydaniu jest artykuł na temat nieswoistych chorób zapalnych jelit. Stworzone tutaj niemal kompendium jest początkiem cyklu artykułów, w których opiszemy postępowanie dietetyczne w poszczególnych jednostkach chorobowych, klasyfikowanych jako choroby zapalne jelit.
Zachęcam do lektury,
Sylwia Leszczyńska
redaktor prowadząca
W czternastym numerze Współczesnej Dietetyki znajdziemy teksty naszych specjalistów:
– DIETETYKA SPORTOWA. Kalorie w sporcie | Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny, rozmowa z autorką książki Sportowe kalorie Iwoną Bates [link do artykułu]
– Z GABINETU DIETETYKA: Nasiona chia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych | Klaudia Wiśniewska, dietetyk [link do artykułu]
– PSYCHODIETETYKA. Wpływ alkoholu na organizm | Anna Kania-Żak, psychiatra, współautorem jest Izabela Przybysz, dietetyk, specjalista do spraw żywienia [link do artykułu]
– PSYCHODIETETYKA: Pregoreksja | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]
– SUPERFOODS: Orzechy włoskie | Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny [link do artykułu]
Zachęcamy do lektury!
Dołącz do nas! ▶ www.wspolczesnadietetyka.pl