Współczesna dietetyka

Numer ósmy “Współczesna dietetyka”

8

Choroby tarczycy oraz cukrzyca, to dwie najczęściej pojawiające się jednostki chorobowe u naszych pacjentów. Cukrzyca typu II coraz częściej jest diagnozowana u młodych pacjentów. W aktualnym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest CUKRZYCA U DZIECI I MŁODZIEŻY. STRATEGIE POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO [link do artykułu], autorstwa Mileny Kuzaka, która opisuje etapy rozwoju, leczenie oraz żywienie w tej chorobie.

W listopadowym numerze znajdziemy także teksty naszych specjalistów:

● Substancje aktywne pochodzenia roślinnego. Wpływ na wyrównanie cukrzycy | Ewa Grabani, dietetyk kliniczny, psychodietetyk [link do artykułu]

● Diabulimia. Specyficzna forma bulimii u pacjentów z cukrzycą typu 1 | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]

● Znaczenie wybranych polimorfizmów genetycznych w ocenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. | Klaudia Wiśniewska, dietetyk kliniczny, dr Katarzyna Okręglicka [link do artykułu]

oraz artykuły z zakresy dietetyki sportowej, zalecenia aktywności fizycznej w zależności od wieku (wg WHO), a także temat probiotyków w sporcie.

W numerze tym znajdziecie również ciekawy artykuł na temat wpływu czarnuszki w leczeniu Helicobacter pylori, mgr Ewy Bulczak.

Zachęcamy do lektury!
redaktor prowadząca Sylwia Leszczyńska, właściciel Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.
Dołącz do nas! www.wspolczesnadietetyka.pl

Dodaj komentarz