Współczesna dietetyka

Numer szósty “Współczesna dietetyka”

Pregoreksja, diabulimia, bigoreksja, NES, ortoreksja – warto pamiętać, że obok powszechnie znanych zaburzeń takich jak anoreksja czy bulimia, pojawiają się nowe, mniej znane, lecz równie niebezpieczne dla zdrowia. W szóstym numerze Współczesna Dietetyka tematem numeru ATYPOWE ZABURZENIA ODŻYWIANIA [link do artykułu] autorstwa naszej psycholog i psychodietetyk MAŁGORZATY JOLANTY KACZYŃSKIEJ, która opisuje nieklasyfikowane do tej pory jednostki związane z nieprawidłowymi wzorcami odżywiania się.

W lipcowym numerze Współczesnej dietetyki znajdziecie również inne teksty naszych specjalistów:

Cukrzyca typu MODY |Ewa Grabani – dietetyk kliniczny, psychodietetyk, wykładowca UW, specjalista dietoterapii cukrzycy [link do artykułu]

Rola polimorfizmu genu MTHFR w rozwoju wybranych chorób – nowotwory |Klaudia Wiśniewska, dietetyk kliniczny oraz dr Katarzyna Okręglicka [link do artykułu]

Jarmuż (superfoods) |Klaudia Wiśniewska [link do artykułu]

oraz artykuły z zakresu dietetyki sportowej, rzadkich schorzeń metabolicznych czy diecie w podróży 🙂 W numerze tym znajdziecie również ciekawy artykuł z zakresu stomatologii autorstwa lek. dent. Elizy Ganczarskiej-Kaliszuk: Wpływ zaburzeń odżywiania na zdrowie jamy ustnej.

Zachęcam do lektury!
redaktor prowadząca
Sylwia Leszczyńska, właściciel Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’, dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Dołącz do nas www.wspolczesnadietetyka.pl

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz