Współczesna dietetyka

Zapoznaj się z publikacjami naszych specjalistów.

Numer dwunasty „Współczesna Dietetyka”

Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych. Szacuje się, że co piąta osoba zmienia dietę w wyniku nadwrażliwości pokarmowej stąd potrzeba zwiększenia dostępności do specjalistycznych porad dietetycznych z zakresu dietoterapii nadwrażliwości pokarmowych i stosowania diet eliminacyjnych. [...]  Więcej

Numer jedenasty „Współczesna dietetyka”

Problemy z nadwagą u dzieci stają się problemem coraz częstszym i powszechnie spotykanym. W jedenastym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym są STRATEGIE POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO U DZIECI Z NADWAGĄ, autorstwa Anety Czerwonogrodzkiej – Sonczyny oraz Dominiki Sapiehy – Neffe. Autorki opisują fakt, że otyłość u dzieci charakteryzuje się patologicznym zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej, w wyniku czego prowadzi do wielu upośledzeń czynności organizmu.

Numer dziesiąty „Współczesna dietetyka”

Problemy z układem krążenia i wszystkie choroby z nim związane są dość powszechnie spotykane w społeczeństwie . W dziesiątym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest ŻYWIENIE W CHOROBACH UKŁADU KRĄŻENIA, autorstwa naszego dietetyka Klaudii Wiśniewskiej oraz Katarzyny Okręglickiej, które opisują fakt, że wprowadzenie stosownych zmian w swoim trybie życia może uchronić nas od zagrożenia jakim są problemy z układem krążenia.

Numer dziewiąty „Współczesna dietetyka”

Modyfikacje żywieniowe, aktywność fizyczna wśród seniorów oraz problem zmiany nawyków żywieniowych osób starszych dotyka tak naprawdę każdego z nas. W aktualnym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest MODYFIKACJA ODŻYWIANIA, CZYLI WSPARCIE SENIORÓW W CODZIENNYCH POTRZEBACH FIZJOLOGICZNYCH, autorstwa Sylwii Gugały - Mirosz, która opisuje sposoby i rodzaje modyfikowania sposobu odżywiania wśród seniorów.

Numer ósmy „Współczesna dietetyka”

Choroby tarczycy oraz cukrzyca, to dwie najczęściej pojawiające się jednostki chorobowe u naszych pacjentów. Cukrzyca typu II coraz częściej jest diagnozowana u młodych pacjentów. W ósmym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest CUKRZYCA U DZIECI I MŁODZIEŻY. STRATEGIE POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO, autorstwa Mileny Kuzaka, która opisuje etapy rozwoju, leczenie oraz żywienie w tej chorobie.

Numer siódmy „Współczesna dietetyka”

Niedożywienie oraz ocena stanu odżywienia, zapotrzebowanie na energię, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz dietoterapia są związane z wieloma jednostkami chorobowymi. W siódmym numerze Współczesna Dietetyka tematem numeru WSPOMAGANIE LECZENIA CHORÓB NOWOTWOROWYCH DIETĄ autorstwa Małgorzaty Jodkiewicz oraz Joanny Drygiel, które opisują jak radzić sobie z dolegliwościami pojawiającymi się u pacjentów onkologicznych.

Numer szósty „Współczesna dietetyka”

Pregoreksja, diabulimia, bigoreksja, NES, ortoreksja - warto pamiętać, że obok powszechnie znanych zaburzeń takich jak anoreksja czy bulimia, pojawiają się nowe, mniej znane, lecz równie niebezpieczne dla zdrowia.

Numer piąty „Współczesna dietetyka”

Praktyczne czasopismo specjalistyczne dla dietetyków i profesjonalistów żywienia - numer 5! Kolejna porcja praktycznych specjalistycznych tekstów, a tematem numeru - Wegetarianizm w sporcie autorstwa Damiana Parola. Sprawdź szczegóły i dołącz do grona naszych czytelników: www.wspolczesnadietetyka.pl

Numer czwarty „Współczesna dietetyka”

Specjalistyczne czasopismo dla dietetyków i profesjonalistów żywienia, a w numerze 4 teksty naszych specjalistów oraz temat numeru " Mechanizm wpływu diety na płodność poprzez regulację masy ciała. Postępowanie dietetyczne".

    Koszyk