dlaczego probiotyki sa wazne

Dlaczego probiotyki są ważne?

Rola probiotyków w żywieniu dzieci
Zbilansowane żywienie w czasie ciąży, laktacji oraz w pierwszych latach życia dziecka, zapewnia mu prawidłowy przyrost masy ciała, rozwój jak i optymalny stan odżywienia. Odpowiednio zaprogramowany metabolicznie organizm za młodu, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie w dorosłości. Jednym z czynników, które mogą wpływać na ten proces są probiotyki.

woda w diecie dziecka

Woda w diecie dziecka

Woda to substancja niezbędna do życia, która obok białek, tłuszczów i węglowodanów oraz składników mineralnych i witamin stanowi jeden z sześciu podstawowych składników pokarmowych. Pełni wiele różnorodnych funkcji i jest zaangażowana w większość procesów zachodzących zarówno w organizmie małego dziecka, jak i dorosłego człowieka. Odpowiednie spożycie wody będzie zatem kluczowe dla właściwego funkcjonowania organizmu.

fakty i mity w zywieniu niemowlat i malych dzieci

Fakty i mity w żywieniu niemowląt i małych dzieci

Prawidłowe żywienie dzieci we wczesnym okresie życia jest niezwykle ważnym czynnikiem mającym wpływ na optymalny rozwój dziecka oraz obniżenie ryzyka wystąpienia w przyszłości wielu chorób przewlekłych. Dieta w pierwszych latach życia oraz w okresie późniejszym powinna realizować zapotrzebowanie na wszystkie witaminy oraz składniki mineralne i inne składniki odżywcze. Wartość energetyczna diety powinna być dostosowana indywidualnie do wieku i stanu zdrowia dziecka oraz jego aktywności fizycznej.

baby led weaning sposob karmienia sterowany przez dziecko

BABY LED WEANING

Prawidłowe żywienie we wczesnym okresie życia jest jednym z czynników determinujących rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Może wpływać na zmniejszenie wystąpienia w życiu dorosłym wielu chorób cywilizacyjnych, do których bez wątpienia możemy zaliczyć otyłość, alergie, cukrzycę typu 2, nowotwory i miażdżycę. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających jest zatem jednym z większych wyzwań czekających na rodziców.
Czy istnieje optymalny wiek, w którym nasze dziecko jest gotowe do spożywania nowych produktów? Jaka powinna być kolejność wprowadzania poszczególnych produktów oraz w jakiej formie powinny wystąpić w diecie dziecka?

moje dziecko nie chce jesc warzyw proste sposoby na zachecanie dziecka do rozszerzania diety

Moje dziecko nie chce jeść warzyw – proste sposoby na zachęcanie dziecka do rozszerzania diety

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczyć rozwijającemu się dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Pierwsze nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia kształtują się właśnie w okresie dzieciństwa, dlatego żywienie we wczesnych latach życia dziecka może również wpływać na stan zdrowia w późniejszym okresie życia. Błędy żywieniowe popełniane przez dziecko, rodziców czy też przez ośrodki żywienia zbiorowego takie jak żłobki czy przedszkola mogą ulec utrwaleniu i tym samym zwiększać ryzyko zachorowania na choroby takie jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy hipercholesterolemia w wieku późniejszym.

domowe czy ze sloika

Domowe, czy ze słoika?

Bez względu na sposób karmienia dziecka w pierwszych miesiącach życia, jego dieta musi być stopniowo rozszerzana o inne produkty niż mleko mamy czy mleko modyfikowane. Zatem na każdego rodzica przyjdzie w końcu czas wyboru pomiędzy gotowymi daniami w słoiczkach a przygotowywanymi własnoręcznie. Która opcja jest lepsza dla maluszka?

rozszerzenie diety dziecka do 2 roku zycia

Rozszerzenie diety dziecka do 2. roku życia

Prawidłowe żywienie noworodków i niemowląt ma kluczowe znaczenie dla ich odpowiedniego rozwoju w przyszłości. Błędy żywieniowe jakie popełniają rodzice w pierwszych miesiącach życia dziecka mogą skutkować nie tylko nieprawidłowymi nawykami pociechy w przyszłości, ale także mogą zwiększać predyspozycje do występowania niektórych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze czy choroba wieńcowa. Zatem skład diety, prawidłowe jej skomponowanie, a także ilość i jakość wybieranych produktów będą miały kluczowe znaczenie dla rozwoju dziecka zarówno fizycznego jak i intelektualnego.

Dietetyk sylwia leszczyńska 16

Atopowe zapalenie skóry dziecka

Atopowe zapalenie skóry (AZS , wyprysk atopowy) jest jedną z najczęściej występujących chorób zapalnych skóry o charakterze przewlekłym lub nawrotowym. Choroba rozwija się w wyniku uszkodzenia bariery naskórkowej, interakcji czynników genetycznych, zaburzeń układu immunologicznego, czynników środowiskowych. Elastyczność naskórka znacznie się zmniejsza, obserwujemy większą skłonność do jego mikrourazów i pęknięć. Alergeny wziewne, klimat, stres, hormony, czynniki drażniące, mikroorganizmy oraz niektóre rodzaje pokarmów mogą dodatkowo nasilać przebieg choroby. AZS pojawia się najczęściej w drugim-trzecim miesiącu życia i chociaż często ustępuje po kilku latach, zdarza się że trzeba się z nią zmagać przez całe dorosłe życie.

Dietetyk sylwia leszczyńska 17

Słodkie zachcianki

Mały cukierek, tabliczka czekolady, słodki lizaczek czy pyszne lody… Niemały dylemat stoi przed łasuchami słodkości. Ale kto z nas nie kocha słodyczy? Nie można się więc dziwić dzieciom, które mogłyby zamienić pożywny i zdrowy posiłek na pyszne ciasteczka. I choć rodzice wiedzą, że słodycze są niezdrowe, to odrobina słodkości nie zaszkodzi, przyniesie za to wiele radości. Jednak dawkuj je z głową i umiarem!

Dietetyk sylwia leszczyńska 18

Alergia pokarmowa – czym jest, jak zapobiegać i leczyć

Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją organizmu, wywołaną przez mechanizmy immunologiczne na skutek kontaktu z wybranymi składnikami pożywienia. Prawidłowe żywienie w okresie dzieciństwa determinuje stan w życiu dorosłym. W ciągu ostatnich lat obserwuje się zwiększanie częstości chorób alergicznych, które zostały uznane za „epidemię XXI wieku”. Część niemowląt i dzieci w wieku poniemowlęcym zaczyna tolerować szkodliwy pokarm, jednak część uczula się na kolejne produkty.